Det lader til at du bruger en ældre version af Internet Explorer. Foreningen Nydanskers hjemmeside kan derfor ikke vises optimalt. For at se hjemmesiden anbefaler vi at du opgradere din Internet Explorer.
Klik her for at gå til Microsoft's hjemmeside og hent den nyeste Internet Explorer

Vi beklager ulejligheden.

Med venlig hilsen, Foreningen Nydansker

Netværk, personlig erfaring og viljen til at hjælpe var mentors bedste værktøjer

For Kristine var det aldrig en option, at hendes mentee ikke ville få et job efter endt mentorforløb. Kristine åbnede sit netværk for Smbat, lavede en plan og gik målrettet efter at udføre den. Og det gav resultater.  

Af Kristi Johvik

“Jeg havde alle talenterne parate, jeg havde en af Danmarks højeste afgangseksamener fra lægestudier, og jeg kunne slet ikke få et job,” fortæller 34-årige Kristine Sølje, som blev færdiguddannet som læge i 2005. Det var et stort knæk for Kristines selvtillid, der havde fået sine børn, og var klar til at starte sin karriere.

Da Kristines mand blev udstationeret i Frankrig, flyttede Kristine og deres to børn med. Hun fik barn nr. 3, videreuddannede sig på fjernstudier i London og fandt ud af, at det med hospitalslæge ikke var det, hun ville. Hun drømte om et mere internationalt og udadvendt job.

Personlig erfaring gav lysten til at hjælpe andre

En dag tre år senere, da Kristine var vendt tilbage fra Frankrig, taler hun med sin lokale grønthandler og finder ud af, at han også er akademiker, men at det ikke har lykkedes ham at få et arbejde.

Kristine huskede, hvordan hun selv havde det i Frankrig og fik en enorm lyst til at hjælpe andre i samme situation. En vagtlæge, som havde taget hende under sine vinger i Frankrig, inspirerede Kristine til at prøve mentorrollen selv. Kristine meldte sig til Foreningen Nydanskers erhvervsmentorkorps og håbede at komme i kontakt med nogen med samme faglige baggrund.

"Smbat ville gerne have et vikarjob, hvor han var ulønnet og kunne gå med, men det er det danske system ikke gearet til, fordi lægerne har ekstremt travlt. Det krævede, at der var nogen, der gav ham en chance"

Kristine blev sat i kontakt med Smbat i august 2011. Smbat er 41 år og hjertespecialist fra Armenien.

En anerkendt læge som mentee

Smbat var slet ikke, som Kristine havde forestillet sig. Han havde en af de største hjerteklinikker i Armenien med 15 læger ansat. Han var meget anerkendt og en kvalificeret forsker i hjertesygdomme. Men han drømte om et anderledes liv for sine børn. Han flyttede til Danmark for at bo for egen regning, købte en lejlighed på Østerbro, tog danskkurser, og rejste af og til til Armenien for at foretage operationer på sin klinik. Hans kone og tre børn fulgte med i Danmark senere på året.

Da Smbat kom til Danmark i januar 2011 havde han en forventning om, at det skulle gå hurtigt. Det gjorde det slet ikke, og da Kristine mødte ham i august 2011, var han meget frustreret.

Han havde sendt 40 ansøgninger til forskellige hospitaler og havde endda rejst til Jylland for at aflevere sin ansøgning personligt. Han kom ikke til samtaler, og han havde heller ikke en dansk autorisation, som kræver, at man består danskprøve 3 og en bestemt lægetest.

”Smbat ville gerne have et vikarjob, hvor han var ulønnet og kunne gå med, men det er det danske system ikke gearet til, fordi lægerne har ekstremt travlt,” fortæller Kristine.

”Det krævede, at der var nogen, der gav ham en chance”

”Hele min familie er læger - undtagen min mand. Så jeg ringede rundt. Jeg ringede først til min far,” fortæller Kristine. Gennem Kristines fars netværk på Næstved Sygehus kom Smbat i kontakt med overlægen på hjertemedicinsk afdeling, som tog ham ind på sin afdeling i et praktikforløb.“

“Det er jo tit sådan, at man ansætter dem, man kender, og han har vist mødestabilitet ved at komme nogle gange om ugen gennem lang tid,” siger Kristine.

“Jeg kan gøre en masse for en som Smbat, fordi jeg selv er læge og fordi jeg har et kæmpe netværk. Jeg kender systemet indefra. Og er vokset op i det - hele min familie er læger. Det kører på private kontakter.”

Mentors målrettethed gav resultater

Smbat har fået meget mere selvtillid og troen på, at det nok skal gå. Det allerbedste ved mentorforløbet har været, at Smbat har fået en praktikplads.

"Vi kørte ikke med plan B. Vi kørte med plan A. Det var ikke en option, at han ikke fik et job. Det var aldrig en option, at det ikke ville lykkes"

Kristine Sølje, Erhvervsmentor

Han skal op til danskprøve 3 til november 2012 og lægetest i marts i 2013. Pr. 1. marts 2013 skal Smbat have sin første rigtige ansættelse med 1 års kardiologi (hjertesygdomme), og hvis han består det år, får han sin speciallægeanerkendelse i Danmark.

Om hemmeligheden bag succesen med Smbat siger Kristine:

“Det er noget med at have en slagplan. Vi kørte ikke med plan B. Vi kørte med plan A. Det var ikke en option, at han ikke fik et job. Det var aldrig en option, at det ikke ville lykkes.”

FORENINGEN TIL INTEGRATION AF

NYDANSKERE PÅ ARBEJDSMARKEDET

Sankt Peders Stræde 28C, 4. sal.

1453 København K.