Mentorforløb som vej til drømmejob

Når Anh Nguyen nu - et år efter starten på sit mentorforløb - er ansat i sit drømmejob, er det efter en dedikeret indsats fra både Anhs og hans mentor, Jan Rungholms, side.  Anh har selv fundet og skaffet sit job, men Jan har hjulpet ham til at bevare gejsten i sin jobsøgning og udvikle sin selvtillid. På den måde hjælper mentorer fra 'Erhvervsmentorkorpset' nydanskere med at komme ind på et arbejdsmarked, hvor det at have netværk og forstå spillets regler ofte afgør, hvem der får jobbet.

Jeg møder Anh Nguyen og Jan Rungholm en eftermiddag i januar hos Microsoft, hvor Jan arbejder i en lederstilling. De to er i godt humør, for Anh er begyndt i sit nye job en uge forinden. Deres mission er lykkedes.

Særligt tilbud til nydanskere

Anh er uddannet civilingeniør fra DTU og har arbejdet i byggebranchen i knap seks år. For et par år siden mistede han sit job, og midt i krisen var det svært at finde et nyt. Anh var mærket af gentagne skuffelser, når han igen havde været til både første og anden samtale, og alligevel ikke havde fået jobbet.

Anh var fast besluttet på at få et nyt job, og takkede ja, da en medarbejder på hans jobcenter foreslog ham at få en mentor:

”Min vejleder kendte Foreningen Nydansker og foreslog mig at søge en mentor hos deres Erhvervsmentorkorps. Det syntes jeg egentligt var lidt underligt, for jeg føler mig på mange måder som dansker. Men per definition er jeg jo nydansker,” siger Anh, der oprindeligt er fra Vietnam, men som flyttede med sin familie til Danmark som teenager.

Et forløb med op- og nedture

Da jeg først fik Jan som mentor, skruede jeg forventningerne op og tænkte, at der højst ville gå et par måneder, før jeg fik et job. Da det så ikke skete, gik jeg ned i et sort hul,” fortæller Anh, der hen over sommeren havde svært ved at se, hvad mere han kunne gøre for at komme i arbejde.

I stedet for at give op, var Jan fast besluttet på at få Anh op af hullet. Efter sommeren satte de to mødefrekvensen op, og Jan fokuserede på at styrke Anhs selvtillid. Som et led i deres nye strategi begyndte Anh blandt andet at arbejde frivilligt ved siden af jobsøgningen.

På den måde følte jeg, at jeg bidrog med noget til samfundet og gav noget igen, når jeg nu ikke var i arbejde,” forklarer Anh, som også så det som en mulighed for at udvide sit netværk.

Anh sendte uopfordrede ansøgninger ud og fulgte op ved at insistere på at komme til møde hos dem, der viste interesse. Og det gav pote. Anh blev tilbudt et job inden for sit specialområde ved en virksomhed, hvor Anh med egne ord havde inviteret sig selv til møde. Jan understreger, at Anh fik jobbet fordi han demonstrerede, at han kan tage initiativ: ”Du havde det jo i dig, du skulle bare lige have det op til overfladen igen på det tidspunkt,” siger han henvendt til Anh.

Alene forandringen og udviklingen har været fantastisk at følge

Givende at være mentor

For Jan var det at blive mentor en del af hans egen professionelle udvikling. Jan har taget en coachuddannelse, og de teknikker og kompetencer han lærte der, får han øvet som mentor:

Jeg snakkede med min chef om, hvordan jeg kunne udvikle mig på den front, og vi blev enige om, at jeg kunne blive mentor. I Microsoft har vi et internt mentorprogram, som jeg tilmeldte mig, men min chef foreslog mig også at være med i Foreningen Nydanskers Erhvervsmentorkorps,” fortæller Jan.

Jan gik ind til mentorrollen med et ønske om at lære noget. For det første at lære et andet menneske at kende, for det andet for at udvikle sine kompetencer som coach.

Alene forandringen og udviklingen har været fantastisk at følge. At der så også kommer et super godt resultat ud af det, er jo bare endnu bedre,” fortæller Jan begejstret.

Jan er tydeligt stolt af Anhs fremskridt, og at det er lykkes ham at omsætte det til en ansættelse. Det første Anh gjorde, da han blev tilbudt jobbet, var at ringe til Jan:

Anh skulle til samtale kl. 9, og jeg ventede hele formiddagen med krydsede fingre og kunne ikke lave noget. Så da jeg fik beskeden, blev jeg meget glad,” fortæller Jan smilende.

Da jeg forlader Microsoft følges jeg ud med Anh. Han er ikke i tvivl om, at det, at han fik Jan som mentor, var et afgørende vendepunkt på hans vej til sit nye arbejde.

Læs flere eksempler på mentorforløb nederst på siden her

Mentee Anh Nguyen og mentor Jan Rungholm (ovenfor) holder kontakten, selv om deres mission med at få Anh i arbejde er lykkedes: ”Fordi det er hyggeligt, og fordi vi fortsat kan lære noget af hinanden,” forklarer Jan.