"Min mentor kender mig og min branche"

Med hjælp fra sin erhvervsmentor har Dimple Minesh Vaghela lært, hvordan jobmarkedet og jobsøgning som farmaceut fungerer, og hvordan hun får sine kompetencer tydeligt frem i kontakten til virksomhederne.

Dimple Minesh Vaghela fra Indien havde ingen erfaring som jobsøgende, slet ikke i en dansk kontekst, da hun i august 2013 afsluttede sin master i Pharmaceutical Sciences fra Københavns Universitet. Gennem indsatsen under Erhvervsmentorkorpset blev Dimple matchet med erhvervsmentor Signe Humle Jørgensen, der har mange års erfaring i den farmaceutiske branche og nu arbejder i Orphazyme.

”Som nyuddannet følte jeg ikke, at jeg havde nogen bemærkelsesværdig erfaring, og jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle søge job her i Danmark. Jeg havde ingen ide om, hvad jobsøgning betød i Danmark, ” fortæller Dimple.

Erhvervsmentoren Signe Humle Jørgensen har været en vigtig sparringspartner og motivator i Dimple Minesh Vaghelas jobsøgning.

Efterhånden som Signe har lært Dimple at kende har hun kunnet give bedre og mere konkrete råd til hendes jobsøgning. Dimple har fået rådgivning om, hvordan hendes ansøgninger kan tilpasses jobopslagene, hvordan hun tager kontakt til virksomhederne, samt hvordan hun præsenterer sig selv og svarer på spørgsmål til en jobsamtale.

De to har arbejdet sammen om at skærpe hendes ansøgninger og for hvert jobopslag, Dimple reagerede på, har de talt om, hvad det helt præcist var, virksomheden efterspurgte. Signe forklarer:  ”Jeg har givet råd til, hvordan hun får specificeret, hvad hun kan. I Danmark er vi meget to-the-point, så vi har arbejdet på at afkode jobopslagene og i den enkelte ansøgning gøre Dimples relevante kompetencer helt tydelige. ”

At nå til jobinterviewet

”I spørgsmålet om, hvordan man griber ansøgningsprocessen an, har vi blandt andet talt om, om man skal ringe til virksomheden, man søger hos eller ej, og jeg har givet råd til, hvordan Dimple kan spørge ind til jobopslaget og præsentere sig selv,” uddyber Signe. Hun har opfordret til, at Dimple præsenterer sig på dansk og derefter spørger, om de kan fortsætte på engelsk, sådan at hun kan vise, at hun gør en indsats for at lære det danske sprog. På den måde har Dimple fået vished om, at det kan give god mening at søge et job, selvom hun ikke opfylder alle krav til punkt og prikke. Til en vis grad handler det for Dimple om at nå til jobsamtalen, så der er mulighed for, at hun for alvor kan vise sine styrker.

Da Signe var med til en af de jobsamtaler, som deres fælles indsats gav udslag i, oplevede hun, hvor godt Dimple klarede sig, og hun mente ikke, at hendes CV og ansøgninger stod mål med hendes præstation til samtalen. Hun kom derfor med nye forslag til, hvordan Dimple kunne formulere sig, for at gøre sine styrker endnu tydeligere i sine ansøgninger. Signe er glad for at kunne give Dimple konkret feedback, da hun i mange tilfælde har oplevet ikke at få feedback fra de virksomheder, hun har søgt hos.

Dimple fortæller: ”Signe ved efterhånden alt om min professionelle profil, og hun kender jo branchen, så hun kan give mig helt specifik feedback og helt konkrete råd. Desuden har hun været en kæmpe inspiration! Jeg kunne blive ret trist eller skuffet over afslag. Men Signe motiverer mig, og får mig til at tro på, at det selvfølgelig er muligt at finde et job. ”

Mentor som personlig motivator

De to har mødtes cirka hver 3. uge gennem et halvt år og ses stadig. Dimple har sat stor pris på at mødes med Signe, hvis hun har været lidt nedslået. ”Signe tror på mig! Det har simpelthen været godt at mødes og tale med én, der kender min situation. Signe har været så positiv omkring mine muligheder for at finde et job. ” uddyber Dimple, der også har mærket den håndgribelige forskel, Signe har været med til at skabe: ”Jeg plejede ikke at ringe til virksomhederne. Og jeg plejede ikke at blive kontaktet for interview. Nu har jeg været til flere interviews, og jeg er positiv omkring mine fremtidsudsigter. ”

Erhvervsmentorkorpset drives i 2013-2014 med støtte fra Vækstforum Hovedstaden og Den Europæiske Socialfond.