Ordning for erhvervsmentorer hjælper flygtninge hurtigere i beskæftigelse
Erhvervsmentorordningen ’Hjælp en flygtning NU!’ sætter flygtninge i kontakt med erhvervsledere, som har samme branchekendskab som dem.
De frivillige erhvervsmentorer har i de første 20 forløb skabt overvældende gode resultater.
En stor andel af de flygtninge, som i de seneste år er kommet til Danmark, har en uddannelse og et arbejdsliv med i bagagen. Hvad de ikke har med sig, er viden om det danske uddannelsessystem og arbejdsmarked.
Frivillige erhvervsmentorer i ordningen ’Hjælpe en flygtning NU’, som er drevet af Foreningen Nydansker, bidrager med viden om dansk arbejdskultur og afklaring af, hvordan den enkelte flygtnings kompetencer kan sættes i spil i en dansk kontekst. Resultaterne taler for sig selv. Ud af de foreløbigt 20 afsluttede mentorforløb i ordningen, er 43% kommet i ordinært job, uddannelse eller lønnet praktik.
Uffe hjalp mig videre i praktik og på det danske arbejdsmarked
Mohammads kompetencer er bragt i spil
Mohammad Talal Abdulla Qasem, der er bosat i Svendborg og uddannet biokemiker fra Syrien, er en af deltagerne i mentorordningen. Hans mentorforløb med Uffe Holmskov, der er institutleder på Syddansk Universitet, har haft stor betydning i arbejdet med at finde fodfæste i Danmark.
Mohammad har tidligere haft en praktikplads i Danmark, der var god i forhold til at lære nyt om det danske arbejdsmarked, men som ikke gav mulighed for at bringe hans kompetencer i spil. Men med hjælp fra hans mentor er han nu kommet i en virksomhedspraktik i tre måneder hos professor Bente Finsen ved SDU, som er langt mere relevant for hans uddannelsesbaggrund. Og mulighederne for forlængelse er gode. Mohammad ´fortæller om sit mentorforløb med Uffe Holmskov:
”Det er ligesom det arbejde, jeg havde før i Syrien. Det passer perfekt til min uddannelse. Uffe hjalp mig videre i praktik og på det danske arbejdsmarked. Jeg er endt det helt rigtige sted, arbejdet er rigtig interessant, og jeg laver forskellige opgaver”
Det rette match er afgørende
Uffe Holmskov ser det som en vigtig opgave, at flygtninge bliver hjulpet på rette vej i deres søgen efter et relevant arbejde på det danske arbejdsmarked. Her bliver det rigtige match mellem aktive erhvervspersoner og flygtninge afgørende for udbyttet.
”Der kommer en masse højtuddannede flygtninge lige nu, og jeg mener, man skal prøve at se på, hvordan deres profil matcher det arbejdsmarked, der er i Danmark. Med min baggrundsprofil har jeg gode forudsætninger for at kunne sige ret præcist, hvor sådan en som Mohammad ville passe ind, hvor han ville have det godt og have et meningsfyldt arbejde" Mentor Uffe Holmskov.
Mentorforløbet har da også betydet, at Mohammad har fået et meningsfyldt arbejde. En fordel for såvel den enkelte som for det danske arbejdsmarked, understreger Uffe Holmskov:
”De kan komme hurtigere i gang og hurtigere blive tilknyttet det danske arbejdsmarked. Det er også med til at øge deres sprogforståelse, og det giver et bedre liv for den enkelte flygtning, men det er også gavnligt for samfundet. Så der er flere positive sider af medaljen. Jeg kan simpelthen ikke se nogen bagside af medaljen”.
At afkode den danske arbejdspladskultur
Et af de emner, der også har været i fokus i samtaler mellem Mohammad og hans erhvervsmentor Uffe, er dansk arbejdspladskultur.
”Det danske arbejdsmarked og indsigten i dansk arbejdspladskultur en vigtig del af det at blive integreret. Mohammad kommer med et helt andet værdisæt, også i forhold til hans arbejde. Omgangstonen på det danske arbejdsmarked skal for eksempel læres, og man skal afkode hierarkiet, det er helt anderledes. Det er noget af det, jeg som mentor kan bidrage med at give en indsigt i”
Hjælp en flygtning NU! i 10 kommuner
Mentorordningen Hjælp en flygtning NU! er indtil videre tilknyttet beskæftigelsesindsatsen i 10 kommuner landet over. Og flere kommuner er på vej ind i ordningen.
Målgruppen er uddannelses- og jobparate flygtninge, der bliver matchet med erhvervsledere i deres lokalområde, som kan hjælpe dem videre i kraft af deres erhvervserfaring, netværk og branchekendskab.
Ikke alle flygtninge ender i kompetencesvarende arbejde som Mohammad, men størstedelen opnår viden om, hvordan de kan bruge deres kompetencer i en dansk kontekst.
Læs mere om mentorordningen her: www.erhvervsmentor.dk/flygtning eller kontakt Cathrine Klokkedal for yderligere infomration.