Foreningen Nydansker får ny direktør

Efter 21 år på posten stopper Torben Møller-Hansen som direktør for Foreningen Nydansker den 29. maj. Samtidig konstitueres Jes Vissing Tiedemann, tidligere seniorkonsulent i Foreningen Nydansker, som ny direktør.
Torben Møller-Hansen har stået i spidsen for Foreningen Nydansker siden 1999 og har været en markant og vigtig stemme i integrationsdebatten. Gennem sit virke har han kæmpet for at kaste lys over erhvervslivets evne til at lykkes med integrationen i praksis.
”Mens politikerne igen og igen påpeger problemerne, har Torben i 21 år utrætteligt fremhævet alle de arbejdspladser, hvor nydanske medarbejdere er værdsatte kolleger, og hvor integrationen bare fungerer uden behov for politisk indblanding,” siger Kaare Danielsen, direktør i Jobindex og bestyrelsesformand i Foreningen Nydansker, om Torbens indsats. Han fortsætter: ”Foreningen Nydansker har med Torben i front spillet en afgørende rolle for, at de mange ressourcer, som flygtninge og indvandrere repræsenterer, er kommet i spil i danske virksomheder, og at dansk erhvervsliv i vid udstrækning hylder etnisk mangfoldighed.”
Fortsat behov for Foreningen Nydansker i 2020
Kaare Danielsen understreger, at Foreningen Nydansker fortsætter sit arbejde uændret:
”Der er fortsat brug for Foreningen Nydansker. Vi er i bestyrelsen derfor rigtig glade for, at vi kan give faklen videre til Jes Vissing Tiedemann, som kender Foreningen Nydansker ud og ind og har præcis den faglige ballast og dét overblik, der skal til for at drive foreningens aktiviteter videre.”
Seniorkonsulent Jes Vissing Tiedemann kan således fra 1. juni skrive konstitueret direktør på visitkortet. Jes har en baggrund som socialrådgiver og cand.mag. i Pædagogik og Arbejdslivsstudier og har foruden en årrække i Foreningen Nydansker også erfaringer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, PPclinic og Jobcenter Frederiksberg bag sig.
”Jeg glæder mig til at prøve kræfter med direktørrollen. Det er en udfordrende tid, hvor ledigheden stiger voldsomt, og vi kan allerede nu se, at gruppen af nydanskere rammes særligt hård af ledighed,” siger Jes Vissing Tiedemann om Foreningen Nydanskers rolle i 2020.
”Under krisen er det derfor vigtigt, at vi støtter op om gruppen af nydanskere, både de nyledige og de grupper, der er længere fra arbejdsmarkedet. Flygtninge og indvandrere uden uddannelse er i særlig risiko for at blive langtidsledige, men vi har i Foreningen flere modeller og indsatser, der understøtter målrettet opkvalificering og jobsøgning. De bliver nu endnu vigtigere at få i spil, hvis vi fortsat skal sikre en meningsfuld og effektiv beskæftigelsesindsats.”
Finder konstruktive løsninger, hvor andre peger fingre
Arbejdet med at nedbryde barriererne mellem nydanskere og arbejdsmarkedet er således stadig relevant, om end billedet ser anderledes ud end for 21 år siden. I 1998, hvor Foreningen Nydansker blev stiftet af en gruppe HR-chefer, var der en udbredt skepsis over for nydanskere på danske arbejdspladser, men der er sket en stærk udvikling siden da.
”Foreningen blev stiftet for at rådgive virksomheder om, hvordan de skulle tage imod nydanske medarbejdere. I dag har stort set alle virksomheder ansatte med anden etnisk baggrund, så på det punkt er vi nået rigtigt langt med integrationen på arbejdsmarkedet,” siger Kaare Danielsen om udviklingen i integrationen.
Det er et billede, som Torben Møller-Hansen selv genkender. ”I dag har alle danskere en eller flere nydanske kolleger, som de værdsætter” siger Torben Møller-Hansen og fortsætter: ”Når jeg kigger tilbage, kan jeg se, at selvom de politiske diskussioner stadig er benhårde, så er nydanskere blevet en naturlig arbejdskraft for danske virksomheder. Jeg synes, at vi i Foreningen Nydansker har bidraget til, at der er fundet konstruktive løsninger, og at mangfoldigheden er blevet en ressource på arbejdsmarkedet. Hvor andre har peget fingre, er vi kontinuerligt gået konstruktivt og mulighedsorienteret til værks og har sikret, at de kompetencer, som både indvandrere og efterkommere besidder, er kommet Danmark til gavn”.
Når Torben Møller-Hansen skal samle op på 21 års arbejdsliv i integrationens tjeneste, er det især samarbejdet med holdet af engagerede og visionære medarbejdere i Foreningen, som fylder. ”Der er rigtig mange af vores indsatser og kampagner, som jeg er stolt af. Men allermest stolt er jeg nok af at have stået i spidsen for en dygtig flok kollegaer og formået at motivere og inspirere dem til at flytte integrationen i den rigtige retning. Det er jeg sikker på, at de vil fortsætte med at gøre med Jes ved roret”.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. bakkes op af 22 kolleger, som fra kontoret i Sankt Peders Stræde i København fortsætter de mange integrationsindsatser i samarbejde med virksomheder, kommuner og civilsamfundsorganisationer.
Torben Møller-Hansen tiltræder pr. 1. juni en stilling som virksomhedsleder for erhverv, kultur, idræt og demokrati i Halsnæs Kommune.