IGU-indsats for flygtningekvinder er rentabel

Det er en gevinst for den kommunale økonomi, hvis flygtninge og familiesammenførte hurtigt finder beskæftigelse i stedet for at modtage offentlig forsørgelse. Foreningen Nydansker har et målrettet bud på, hvordan kommuner via en IGU-indsats kan løfte flygtningekvinder væk fra integrationsydelse og opnå en besparelse på cirka 90.000 kr. per borger.
Rundt omkring i landets kommuner er der cirka 7.170 kvinder fra ikke-vestlige lande i alderen 16-64 år, som er kommet til landet inden for de seneste fem år, og som modtager integrationsydelse (Kilde: Jobindsats.dk). Spørgsmålet er, hvad den enkelte kommune kan gøre for at lave om på det forhold? Foreningen Nydansker anbefaler en investering i, at en andel af kommunens flygtningekvinder påbegynder og fastholdes i en IGU-stilling på kommunale pleje- og omsorgsarbejdspladser. Det vil styrke såvel kommunekassen som den enkelte borger.
Økonomiske gevinster ved indsats
Foreningen Nydansker har, med afsæt i SIRIs beregningsværktøj til vurdering af integrationsarbejdets økonomiske effekter, beregnet, at en kommune typisk kan opnå en nettobesparelse på ca. 90.000 kr. pr. flygtning, der ansættes og fastholdes i en 2-årig IGU-stilling på kommunale pleje- og omsorgsarbejdspladser frem for at være på passiv forsørgelse i samme periode.
Den samlede kommunale besparelse for en borger i IGU-forløb udgøres både af den kommunale indtægt ved at en borger er i IGU og de sparede udgifter ved at borgeren ikke længere er i offentlig forsørgelse. Derudover indgår resultattilskud som en gevinst, for den del af borgerne, der forbliver i IGU’en i 6 måneder. Samlet set er der eksempelvis ifølge Mploys business case 3 for Frederiksberg Kommune over en 2-årig periode en besparelse for kommunen på 283.683 kr. for de borgere, der overgår til og fuldfører en IGU. Lønudgiften i IGU-perioden er 193.667,04 kr. inkl. uddannelse efter refusion.
Flere positive effekter ved at få flygtningekvinder i IGU-forløb
Ud over den konkrete kommunale besparelse i IGU-perioden, åbner IGU-ansætteler på kommunale pleje- og omsorgsarbejdspladser mulighed for at realisere en række øvrige værdifulde effekter:
- I de kommende år vil der være et voksende behov for uddannede social- og sundhedshjælpere i takt med, at demografien ændrer sig, og gruppen af ældre vokser. IGU-ansatte, der efter afsluttet forløb har et tilstrækkeligt danskniveau, kan optages på en relevant faglig uddannelse med mulig merit for den dokumenterede IGU-indsats. Dermed vil indsatsen på sigt bidrage til at modvirke rekrutteringsudfordringer på SOSU-området.
- IGU-ansatte kan medvirke til et forbedret serviceniveau i ældreplejen, da de gradvist vil kunne understøtte kollegaers arbejdsindsats. Dette er relevant, idet mange pleje- og omsorgsvirksomheder oplever at være ressourcepressede.
- Foreningen Nydansker opfordrer til, at de IGU-ansatte i forløbet følger en eller flere seniormedarbejdere, hvor tunge opgaver eller højt arbejdstempo kan være en udfordring. At en erfaren medarbejder får en IGU-elev som ”sidemakker” kan gradvist virke aflastende, hvormed indsatsen også kan fungere som et led i en fastholdelsesindsats målrettet seniormedarbejdere, der er jobtruede.
- Flygtningekvinder har kulturelle og sproglige kompetencer, der bliver stadig mere attraktive i takt med, at flere ældre med etnisk minoritetsbaggrund bliver tilknyttet den kommunale pleje og omsorg. To- eller flersproget personale vil fx kunne reducere tolkeudgifter og medvirke til øget beboertrivsel blandt en mangfoldig gruppe borgere.
- Indsatsen vil give flere mulighed for at tage en SOSU-uddannelse og i sidste ende resultere i, at flere flygtningekvinder kommer i beskæftigelse inden for pleje- og omsorgsområdet. Det vil skabe positive effekter i form af øgede skatteindtægter i kommunen og en øget samfundsmæssig integration.
Hvad skal kommunen investere i?
For at sikre at en øget andel af flygtningekvinder påbegynder og fastholdes i en IGU-stilling på kommunale pleje- og omsorgsarbejdspladser, anbefaler Foreningen Nydansker en indsats, der overordnet set indbefatter:
- Screening af kvinder i målgruppen
Hvem er tilbuddet relevant for? - Motiverende introduktionsforløb
Hvorfor deltage i et IGU-løb inden for social- og sundhedsområdet? - Opsøgende indsats i forbindelse med etablering af IGU-aftaler
Hvilke kommunale arbejdspladser vil tilbyde en praktikstilling i forbindelse med IGU-forløb? - Matchning af borger og arbejdsplads
Hvordan passer arbejdspladsens behov og borgerens kvalifikationer sammen? - Udvikling af uddannelsesplaner og dokumentations-set up
Hvilke kvalifikations- og kompetencemål skal være i fokus, og hvilke opfølgnings- og dokumentationsredskaber skal i brug? - Medarbejderinvolvering
Hvordan sikres medarbejdernes opbakning på de kommunale pleje- og omsorgsarbejdsplaser til et succesfuldt forløb? - Fastholdende indsats
Hvad kan støtte arbejdsplads og borger i at fastholde forløbet, herunder brug af frivillige fra civilsamfundet og understøttelse af sproglig udvikling?
- Løbende opfølgning undervejs i forløb
Hvordan går det i det konkrete forløb - er der behov for tiltag? - Understøttelse af ansættelse eller uddannelsesopstart efter endt IGU-forløb
Hvordan kommer borgeren videre efter endt IGU-forløb?
Foreningen Nydansker leverer IGU-indsats
Foreningen Nydansker tilbyder kommuner sin ekspertise og bistand i etableringen af IGU-indsatser. Aktuelt er foreningen i gang med implementering af en tværkommunal IGU-indsats for flygtninge- og indvandrerkvinder i Lejre, Kalundborg, Odsherred og Holbæk Kommune.
Ønsker I at drøfte et muligt samarbejde om en IGU-indsats for flygtningekvinder i jeres kommune, er I meget velkomne til at kontakte Jes Tiedemann, konsulent i Foreningen Nydansker, på telefon 5053 3515 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..