Lokale erhvervsfolk hjælper unge i job og uddannelse

Branchespecifik mentorordning vil hjælpe FGU-elever videre i job eller uddannelse. Med støtte fra Tuborgfondet har Foreningen Nydansker udviklet en model, der viser potentialet i en nær, autentisk relation mellem en ung og en erhvervsmentor fra lokalmiljøet.
Arbejdsmarkedet kan være en abstrakt størrelse for mange unge, og i 2019 var der 69.812 unge i aldersgruppen 16-24, som var uden beskæftigelse eller uddannelse.
Foreningen Nydansker har derfor med støtte fra Tuborgfondet igangsat mentorordningen ’Bryd unges ledighed’, som skal hjælpe unge videre i job og uddannelse. Projektet er rettet mod FGU-skolerne, som samler unge der ikke er i uddannelse eller job. De frivillige erhvervsmentorer rekrutteres lokalt og skal med inspiration fra deres egen branche hjælpe med at bryde de unges ledighed.
DEN NÆRE RELATION ER AFGØRENDE I MENTORORDNINGEN
Mange af FGU-eleverne mangler positive rollemodeller, som viser, hvad mulighederne helt konkret er ift. arbejde og uddannelse, og støtter dem i, at de har evnerne til at nå derhen.
Mentorordningen bygger på dokumenteret effekt fra pilotprojektet, som Foreningen Nydansker igangsatte allerede i 2020. Her tilbød de eleverne på seks FGU-institutioner en frivillig mentor. Pilotprojektet med 139 mentorforløb viste sig at være en stor succes, 93% tilkendegiver at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres mentorforløb.
Erfaringerne fra pilotprojektet viser, at de frivillige erhvervsmentorer repræsenterer en autenticitet, som vækker de unges interesse, og en oprigtighed, som giver dem troen på at de kan lykkes. Tidligere elev på FGU Vestegnen Rasmus Ulderup, havde fra september 2020 til maj 2021 skraldemand Dogan Deveci som erhvervsmentor:
“Jeg er helt sikkert blevet mere afklaret efter at have haft en erhvervsmentor, jeg har fundet ud af, at skraldemand er den vej, jeg gerne vil gå. Mig og min mentor har haft super god kemi, vi har kunnet snakke om alle mulige ting, hverdagsting, og ting med jobbet. Jeg har lært en masse om faget.”
En erhvervsmentor er en fortrolig voksen, der med afsæt i sit fag og sin erhvervserfaring bruger sin fritid på at hjælpe en ung. Det branchespecifikke i mentorordningen gør den unik, og gør det muligt at tage udgangspunkt i de unges behov:
“Det har været rigtig godt, at min mentor selv var skraldemand. Det er godt, at mentorerne har de her faglige kompetencer, som de kan give videre til de unge. Hver gang vi mødtes, så tog jeg med på arbejdet, vi tog afsted kl. 4 om morgenen, og jeg var lige så meget en del af arbejdet som min mentor,” siger Rasmus Ulderup.
For Tuborgfondet er det vigtigt at støtte projekter som mentorordningen:
”Tuborgfondet støtter unges vej fra ungdomsliv til arbejdsliv. Lige netop det at finde den rigtige uddannelse mod drømmejobbet kan være en svær størrelse. Med mentorordningen får unge en rollemodel, de kan sparre med og som kan være med til at styrke deres lyst og tro på sig selv til at fortsætte uddannelsen eller komme i job. Vi glæder os til at følge projektet,” siger sekretariatschef Peter Giacomello.
LOVENDE MENTORORDNING OVERDRAGES TIL FGU
Når projektet er gennemført, vil mentorordningen være overdraget til FGU-institutionerne, så de selvstændigt kan tilbyde et ubegrænset antal mentorforløb til egne elever. Tina Jensen, Rektor på FGU Nord, fremhæver, at mentorerne er med til at få de unge tændt på et fag pga. deres indsigt i en bestemt branche:
“Det der fungerer særligt godt med erhvervsmentorordningen er, at de unge kommer ud og får en helt særlig og autentisk sparring omkring et fagområde. De får råd og vejledning af en fagperson indenfor det område, de har interesse for, som vi ikke har mulighed for at give dem på samme måde.”
YDERLIGERE OPLYSNINGER
Kontakt kommunikationskonsulent Christiane Jessen i Foreningen Nydansker på +45 20 83 47 22 for yderligere kontaktinfo til cases eller information om projektet. Eller kommunikationskonsulent hos Tuborgfondet Anni Riedel-Lyngskær, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., tlf. +45 20 73 80 76
FAKTABOKS
- Projektet hedder Bryd unges ledighed og drives af Foreningen Nydansker, som siden 1998 har arbejdet med mangfoldighed og beskæftigelse. Bryd unges ledighed er en mentorordning med fokus på at få unge i job og uddannelse.
- Det forventes at projektet iværksætter min. 350 mentorforløb for FGU-elever i løbet af de næste tre år, men på sigt vil projektet hjælpe langt flere unge.
- Mentorordningen vil blive forankret på i alt 4 FGU-institutioner.
- Projektet løber fra september 2021 til august 2024 og er støttet af Tuborgfondet med 1.602.793 kr.