Mentorer hjælper udsatte unge i uddannelse og arbejde

Via mentorordningen ’Bryd unges ledighed NU!’ bliver udsatte unge matchet med en lokal, frivillig erhvervsmentor, som kan hjælpe med afklaring, motivation, netværk, CV, ansøgninger, jobsamtaler og dele sine erfaringer. Erhvervsmentorerne bidrager i en en-til-en relation til at identificere de unges styrker og støtte dem på vejen mod et arbejdsliv, lyder det fra Hillerød Kommune.
Bryd Unges Ledighed NU! er en beskæftigelsesrettet indsats for udsatte unge mellem 15-30 år, som er ledige eller frafaldstruede. Mange af deltagerne har været på kontanthjælp i mere end et år. De unge kan have diagnoser, plettet straffeattest eller mangle motivation og netværk til at blive fastholdt i eller finde det rette job, praktik, læreplads eller uddannelse.
Frivilligheden gør en forskel
Den unge tilbydes sparring og 1:1 møder med en lokal, netværksstærk og branchespecifik erhvervsperson i 3 timer om måneden i 3-6 måneder. Det er frivilligt og ulønnet både for den unge og erhvervslederen at deltage.
”Hovedårsagen til at vi har valgt at samarbejde om mentorindsatsen er, at det bringer mentorer i spil, som ikke er tilknyttet kommunen. Det er simpelthen så vigtigt for os. Det har stor indflydelse på, om de unge vil det, og hvilken effekt det har. Mange er simpelthen trætte af ”systemet”. Vi har også mentorer ansat, men de arbejder under systemets vinger og har nogle andre funktioner,” fortæller Mette Lene Ankjær, ungerådgiver i Hillerød Kommune, og uddyber:
”De unge tager det mere seriøst. De føler ikke den der tvang. Det kan det kommunale godt emme af. Hele tvangsdelen er taget ud af det. Her er nogle mentorer, hvor de unge ved, at de bare gerne vil hjælpe. Her er der ingen, der pådutter dem noget. Det er et skel, de meget tydeligt kan se.”
Hjælp til afklaring og introduktion til erhvervslivets spilleregler
Mentorordningen har åbnet mulighed for, at lokale erhvervspersoner i de involverede kommuner kan yde et frivilligt arbejde på vilkår, som hører til en travl hverdag.
”De unge har et potentiale og nogle muligheder, som de ikke selv har fundet frem til endnu. Det er fedt, at vi kan være med til at hjælpe de unge med at højne deres selvværd og motivere dem til at komme videre – og så ved bare at bruge nogle få timer på det,” fortæller en af mentorerne.
”Vi finder frem til, hvad de unges kompetencer er, og hvordan vi sætter dem i spil. Ofte arbejder vi også med deres selvværd. For selvfølgelig kan de godt. Vi ser på, hvordan deres base er, og så arbejder vi videre derfra.”
Ud over at arbejde med de unges selvværd og den konkrete jobsøgning, handler mentorrollen også om at lære de unge om erhvervslivets spilleregler.
”Vi kan bidrage med en indstilling til, hvordan man er i erhvervslivet. Der er nogle helt enkle spilleregler, som vi kender, men der er nogen, der ikke kender dem og ikke har lært dem,” lyder det fra en af de frivillige.
Positive effekter på både kort og længere sigt
Resultaterne af indsatsen er, at 75% af de unge hjælpes videre i job, praktik, læreplads eller uddannelse inden for 3-6 måneder. Men også på længere sigt viser effekterne sig. Ifølge en undersøgelse fra Als Research er otte ud af ti unge, der har afsluttet et mentorforløb, i en af ovenstående former for beskæftigelse inden for et år, mens det gælder for syv ud af ti, at de også er fastholdt i uddannelse eller beskæftigelse målt minimum et år efter de har, afsluttet deres mentorforløb.
VIL DU VIDE MERE?
- Se videoklip om et mentorforløb i Bryd unges ledighed NU!
- Du kan læse mere om indsatsen og de frivilliges bidrag i hæftet ’Mentorskab i praksis’
- I regi af mentorordningen Bryd unges ledighed NU! bliver der også afviklet relevante aktiviteter som fx ’boot camps’, hvor unge mødes med erfarne erhvervsfolk til en dag med fokus på jobsamtaler og netværk.
- Siden opstart har 32 kommuner gjort brug af mentorordningen Bryd unges ledighed NU! De unge henvises primært via jobcenter, uddannelsesinstitutioner, UU eller boligsociale helhedsplaner.
- Indsatsen er drevet af Foreningen Nydansker med støtte fra Tuborgfondet.
"De unge er lydhøre over for vores argumenter,
fordi vi er i den situation, som
de gerne vil være i – nemlig i arbejde. Vi
kan med vores erfaring hjælpe med en
blanding af et kærligt skub og et realistisk
los bag i.”
– Frivillig mentor
Læs mere om brug af frivillige mentorer i beskæftigelsesindsatsen i inspirationshæftet: 'Frivillige mentorer i beskæftigelsesindsatsen' (PDF)