Mentorskab i praksis

Hvad er det egentlig, en mentorordning som ’Bryd unges ledighed NU!’ kan bidrage med? Hvordan er det helt konkret, at virksomheder og frivillige i mentornetværket kan være med til at gøre en forskel? Det har vi samlet en række inspirerende og rørende eksempler på i hæftet ’Mentorskab i praksis’.
Foreningen Nydanskers mission er at integrere nydanskere på det danske arbejdsmarked. Bryd Unges Ledighed NU! er derfor et lidt atypisk projekt. Det er nemlig et erhvervsmentorprojekt for udsatte unge, både danske og nydanske, i alderen 15 til 30 år, som har til formål at bringe unge tættere på uddannelse og/eller job.
Indsatsen er bygget op om et tæt samarbejde med udvalgte virksomheder og frivillige erhvervspersoner. Eksempelvis afholder Q8 hvert år såkaldte boot camps for unge. Her bruger forretningschefer i Q8 og frivillige mentorer en halv dag på at give de ledige unge afklaring på, hvilke muligheder de har for at bryde med ledigheden.
”De unge har et potentiale og nogle muligheder, som de ikke selv har fundet frem til endnu. Det er fedt, at vi i Q8 kan være med til at hjælpe de unge med at højne deres selvværd og motivere dem til at komme videre – og så på kun 4 timer,” fortæller Henriette Refdahl, kundecenterchef i Q8, i et af hæftets eksempler på indsatsen.
Hjælp til afklaring, netværk og jobsøgning
I Bryd unges ledighed NU! bliver de unge matchet med en lokal, frivillig erhvervsmentor, som kan dele ud af branchekendskab, hjælpe med afklaring, netværk, CV, ansøgninger og jobsamtaler. På den måde bidrager erhvervsmentorerne i en en-til-en relation til at identificere de unges styrker og støtte dem på vejen mod et arbejdsliv. Eller som en af mentorerne, Jane Klausen fra Krifa, udtrykker det:
”Vi finder frem til, hvad de unges kompetencer er, og hvordan vi sætter dem i spil. Ofte arbejder vi også med deres selvværd. For selvfølgelig kan de godt. Så ser vi på, hvordan deres base er, og så arbejder vi videre derfra.”
Virksomheder og frivillige skaber imponerende resultater
Hæftet ’Mentorskab i praksis’ giver et indblik i, hvordan det danske erhvervsliv på forskellig vis er og kan være med til at gøre en forskel for unge mennesker gennem frivilligt arbejde.
Takket være alle de frivillige mentorer, og de virksomheder der bakker op om indsatsen, kommer 71 % af de unge, der gennemfører et mentorforløb, videre i job eller uddannelse.
Læs mere om de indsatsen og de frivilliges bidrag i hæftet ’Mentorskab i praksis’