Sådan skaleres sociale indsatser succesfuldt

Foreningen Nydansker lancerer Guide til strategisk skalering. Guiden er et redskab til jer, der ønsker inspiration og vejledning i den strategiske udvikling af bæredygtige sociale indsatser. Sammen med en række bidragsydere, præsenterer vi jer for praktiske erfaringer, kritiske spørgsmål og konkrete redskaber, der kan fremme forankring og potentialer for skalering.

Når vi reflekterer i fællesskab, bliver vi klogere sammen, så vi kan træffe bedre beslutninger, imens vi støtter og udfordrer hinanden i vores arbejde med at udvikle og udbrede bæredygtige sociale indsatser. Det er formålet med den Guide til strategisk skalering, som Foreningen Nydansker nu lancerer. Guiden er udarbejdet på baggrund af et samarbejde med ROCKWOOL Fondens Interventionsenhed.

  pdf  Se guiden her. (1.11 MB)

Baggrund for udviklingen af skaleringsguiden

I 2019 igangsatte Foreningen Nydansker et researchprojekt i forbindelse med et samarbejde med ROCKWOOL Fondens Interventionsenhed. Idéen til projektet opstod på grund af et konkret behov for anvendelig viden om strategisk tilrettelæggelse af sociale indsatser. Vi opsøgte i den forbindelse viden om skalering - et koncept, der i løbet af det sidste årti har udviklet sig fra at henvise til organisatorisk vækst, til at betegne udbredelsen af social forandring. Det indebærer med andre ord en udvidet effekt i relation til det sociale behov, som en indsats søger at imødekomme. Vi erfarede, at den eksisterende litteratur om skalering er meget begrænset i en dansk kontekst, og besluttede os derfor for at undersøge indsatser, som igennem forskellige udviklingsforløb, har opnået en bred social skalering. 

Sådan gjorde vi

Foreningen Nydansker har interviewet 22 udvalgte indsatser inden for blandt andet integrations-, beskæftigelses- og sundhedsområdet. Indsatslederne har fortalt os om deres udviklingsforløb, resultater og strategier i relation til emner som organisering, økonomi og kommunikation – emner, der alle har vist sig at være afgørende i det strategiske arbejde med at skabe bæredygtig skalering. Vi fik indblik i oplevelser med succeser såvel som fiaskoer, og ikke mindst i de indsigter og den læring som disse erfaringer affødte.

Gennem komparative analyser af datamaterialet observerede vi en sammenhæng mellem organiseringen af drift og skaleringsforløbene blandt de udvalgte indsatser. Vi udarbejdede derfor et modelstyret værktøj med tre afgrænsede driftskategorier, som henviser til forskellige skaleringsorienterede strategier. Værktøjet præsenterer målrettet og afgrænset vejledning med udgangspunkt i case-eksempler. Vores forhåbning er, at de konkrete erfaringer fra indsatserne og handlingsanvisende strategier kan bidrage til udviklingen af jeres indsatser.

”Med skaleringsguiden synes vi, at vi har udviklet et redskab, som både er relevant for de fonde og puljeadministratorer, der løbende skal forholde sig til og vurdere projektansøgninger, og for de projektorganisationer, der udvikler og afprøver indsatser på det sociale område med potentiale for bæredygtig skalering. Vi håber, at guiden kan være med til at understøtte, at endnu flere gode lokale indsatser kan skaleres og udbredes til gavn for flere personer i projekternes målgrupper,” siger Jes Vissing Tiedemann, direktør i Foreningen Nydansker.

Vil I høre mere?

Ønsker I at høre mere om arbejdet med udviklingen af skaleringsguiden, eller ønsker I sparring og rådgivning om, hvordan I mere systematisk kan arbejde med at tænke strategisk og bæredygtig skalering ind i jeres projektudviklingsarbejde, kan I ringe til Foreningen Nydansker på 3393 4383 eller kontakte direktør Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller projektassistent Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmelding til nyhedsbrev

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.