Talenter som Tariq har brug for, at virksomheder åbner døre

Tariq er en af de mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de senere år. Han læser ’Pharmaceutical Design and Engineering’ på DTU. Det gør han, fordi han drømmer om at bidrage til udvikling af ny og billigere medicin til brugerne. Med hjælp fra et nyt program for flygtningestuderende er målet nu at få erfaring på det danske arbejdsmarked via et studiejob.

I december 2014 gik Tariq rundt i gaderne i Istanbul. Han var flygtet fra Damaskus i Syrien sammen med sin familie gennem Jordan og sidenhen til Istanbul i Tyrkiet.

”Det regnede voldsomt den aften, mens jeg gik rundt i gaderne. Jeg fik øje på en familie med en mor, far og tre små børn. De små børn frøs, men jeg havde ikke noget at tilbyde dem. Jeg kunne ikke hjælpe. I det øjeblik lovede jeg mig selv, at jeg ville gøre, hvad jeg kunne for at komme i en position, hvor jeg kan hjælpe andre. Det mål har motiveret mig under hele min flugt, gennem tiden på asylcentret og frem til hvor jeg er i dag”, fortæller 27 årige Tariq Mohamed Alsalty.

Og Tariq har ikke spildt tiden, siden han opnåede asyl i Danmark i 2016. Først var han i praktik som skolelærer, efterfulgt af et år som højskoleelev, hvor han fik danske venner og lærte sproget. Efterfølgende læste han et forberedende grundkursus i dagtimerne samtidig med at han læste dansk om aftenen for at kvalificere sig til at søge ind på universitetet. Han blev optaget på tre uddannelser og valgte DTU, hvor han startede på en master i ’Pharmaceutical Design and Engineering’ i februar 2018.

Et afgørende møde

Gennem de seneste seks måneder har Tariq mødtes med en af Foreningen Nydanskers frivillige karrierementorer, Bettina Grote fra Novo Nordisk. Hun har samme uddannelsesbaggrund som Tariq og har delt sine erfaringer fra branchen og det danske arbejdsmarked. Og så har de talt om kulturforskelle og jobsøgningsstrategier. For Tariq har den fortrolige relation, der er opstået, gjort en stor forskel:

”Bettina er den første fagfælle, jeg har haft mulighed for at tale med på et personligt plan. Hun har virkelig ændret hele mit mind-set omkring mit liv og min karriere,”  fortæller Tariq og fortsætter:

”Før jeg mødte Bettina, var jeg ret stresset, og jeg følte, at jeg var hægtet helt bagud i forhold til mine medstuderende. Bettina har lyttet til mine bekymringer og beroliget mig. Vi har også talt om mine idéer fra studiet, og vi har sammen brainstormet og udviklet på dem.”

Ifølge Tariq har mentorforløbet været en afgørende nøgle til positiv forandring, og han håber, at mange andre flygtninge kan få glæde af et mentortilbud:

”Det er en unik måde at forstå hinanden på som mennesker og høre mere om, hvilke baggrunde man hver især kommer med. På den måde kan begge parter lære af et mentorforløb.”

Ind på arbejdsmarkedet

Næste skridt for Tariq er at aktivere sin faglige viden på det danske arbejdsmarked. Drømmen er at få et relevant studiejob.

”Et studiejob vil være en unik mulighed for at møde andre fagfæller og lære, hvordan man interagerer på en dansk arbejdsplads."

Selvom Tariq er en mønsterstuderende, har det ikke været let for ham at få at lande et studiejob. I Foreningen Nydansker viser erfaringerne også, at det danske arbejdsmarked kan være noget af en jungle, når man er helt ny i Danmark, men at konkrete indgange til danske virksomheder ofte gør en stor forskel.

Hjælp en flygtning med at kickstarte karrieren

Foreningen Nydansker har med støtte fra den A.P. Møllerske Støttefond udviklet en indsats, hvor virksomheder kan ansætte flygtninge under uddannelse i et relevant studiejob i 6 måneder. Foreningen Nydansker rekrutterer relevante profiler til virksomhederne og klæder alle parter bedst muligt på til forløbet.

”Det her program åbner op for CSR-samarbejder med virksomheder, der sammen med deres medarbejdere vil tage et aktivt ansvar, gøre en forskel og skabe positive resultater i samfundet. Oven i hatten får medarbejdere styrket en række personlige og professionelle færdigheder, og indsatsen giver et boost til sammenholdet og sammenhængskraften i virksomheden,”  lyder det fra seniorkonsulent Mette Fog Skriver.

Er din virksomhed interesseret i at høre mere om mulighederne for at indgå i en mentorordning eller ansætte en flygtning i en studenterstilling, så kontakt gerne Mette Fog Skriver, seniorkonsulent i Foreningen Nydansker.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om mentorprogrammet i Novo Nordisk her og se Foreningen Nydanskers guide til mentorprogrammer her.  Du kan også læse mere om ’Student Job Program for Refugees’ her.

Tilmelding til nyhedsbrev

More information Ok Decline