Maj: Bekh - sygeplejerske i Region Hovedstaden

Bekh er en 27-årig kvinde, som brænder for at være sygeplejerske. ”Dét, der er fedt ved at være sygeplejerske, det er klart det her med at hjælpe mennesker og være der for folk både psykisk og behandlingsmæssigt. Jeg har jo altid været sådan én, der har fået at vide, at jeg er total hjælpsom og omsorgsfuld - og det er jo virkelig kernen i at være sygeplejerske, og det er noget, der betyder rigtig meget for mig”.

Bekh er født på Lolland og vokset op i Hundested, og hun har palæstinensiske rødder. Det var en kamp for kærlighed og retten til at være sammen med dén, man elsker, der bragte Bekhs forældre til Danmark fra Palæstina. ”Min mor er sunnimuslim, og min far han er druser – en gren af islam, som er ret lukket, hvor man ikke kan gifte sig ind. Mine forældre flygtede fra Israel/Palæstina fra den ene dag til den anden og kom hertil i slutningen af 1991, fordi deres forældre ikke ville acceptere, at de skulle giftes – så det er sådan lidt en kærlighedshistorie”.

I Hundested voksede Bekh op hovedsageligt blandt majoritetsdanskere, og hendes opvækst har været præget både af dansk og palæstinensisk kultur. Inspireret af sin far, som har arbejdet i politiet i 14 år i Israel/Palæstina, valgte Bekh efter gymnasiet at prøve kræfter med militæret og aftjene værnepligt. Dette fangede hende meget, men hendes barndomsdrøm om at blive læge trak også i hende. Dog havde hun ikke det snit, der krævedes for at komme ind på medicinstudiet, og hun søgte i stedet ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Nu er jeg jo ekstremt hooked på at være sygeplejerske, men mit mål til at starte med var at starte på sygeplejersken og så prøve at søge ind på medicinstudiet undervejs - men da det kom til stykket, så turde jeg næsten ikke søge ind på medicin, for jeg var bange for, at jeg kom ind, og at det ville betyde, at jeg skulle stoppe på sygeplejerskeuddannelsen, for jeg var faktisk blevet virkelig glad for det

For Bekh bød sygeplejerskeuddannelsen på en masse spændende oplevelser og praktikker lige fra psykiatrien til hjemmepleje og en selvarrangeret udveksling til Nazaret i Israel.

I løbet af sin uddannelse var Bekh i praktik på gastromedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Her oplevede hun et godt arbejdsmiljø og et speciale, der fangede hendes interesse, og hun forsatte på afdelingen som timelønnet, indtil hun som færdiguddannet i 2017 fik tilbudt en fuldtidsstilling på afdelingen. Dagligt oplever Bekh, at hun lærer meget på sit arbejde, hvilket er noget af det, der virkelig fanger hende ved at være sygeplejerske. ”På min afdeling har jeg fået lov til rigtig mange ting, hvilket er mega fedt, og dét, at jeg på forhånd har erfaring og kender afdelingen, har gjort, at jeg hurtigere kunne komme i gang, da jeg blev fuldtidsansat efter studiet, og det har også gjort, at jeg har fået nogle spændende opgaver”. På afdelingen har Bekh hurtigt fået meget ansvar, og hun har været med til at oplære studerende og nye ansatte. Derudover er hun vejleder for de social- og sundhedsassistentelever, de har på afdelingen.

Under coronapandemien meldte Bekh sig også til at arbejde på et isolationsafsnit for coronapatienter. Her oplevede hun en helt anden arbejdsmåde. ”Det var en ny afdeling, og der var sygeplejersker fra alle mulige afsnit. Det gjorde det lidt hektisk, men jeg oplevede også, at vi supplerede hinanden godt. Det har været fedt, fordi jeg har kunnet lære fra mig i forhold til nogle af de ting, jeg har lært på min afdeling, hvor andre har kunnet bruge mig. Jeg har også selv lært en del i forhold til at agere i en situation, hvor vi har et særtilfælde i forhold til denne her virus”. 

Selvom arbejdet som sygeplejerske til tider kan været meget travlt og en smule hektisk, så er Bekh meget glad for det arbejdsmiljø, hun er en del af. "I forhold til arbejdsmiljøet er det fedt, at alle mine kolleger, både læger og sygeplejersker, er meget respektfulde over for hinanden. Vi er alle sammen hjælpsomme, og vi har altid øje for hinanden og hjælper hinanden, når vi har brug for det. Vi taler også godt sammen og briefer hinanden, og det er jo noget, som virkelig er vigtigt for at kunne være i det".

Som barn syntes Bekh, at det var kedeligt, når hun og hendes søster to dage hver uge efter skole fik undervisning i arabisk og koranen. ”Det gik ind ad det ene øre og ud af det andet”. Men i dag har interessen for det arabiske sprog ændret sig, og Bekh er meget taknemmelig for, at hun kan tale arabisk, hvilket hun også ofte oplever som en styrke i arbejdet.

Når vi har arabisktalende patienter, har jeg kunnet bidrage som tolk, og på mange punkter er det en fed ressource at have, så man kan sætte tingene lidt hurtigere i gang. I situationer hvor man måske ikke altid lige ville kunne få fat i en tolk, så stiller jeg mig altid til rådighed - også på andre afdelinger, hvis de har brug for det

 

I sit arbejdsliv oplever Bekh ikke, at hun bliver mødt med fordomme. ”Jeg synes ikke, der har været nogle fordomme, i hvert fald ikke på et kollegialt plan. Jeg tror ofte, det også handler om, hvordan man selv træder ind i tingene. Hvis man kommer ind og er totalt ’open minded’ og ikke holder sig tilbage, så tror jeg også, andre møder én på den måde”. Bekh har nærmere oplevet en interesse fra patienter, der spørger ind til, hvor hun har rødder. ”Og jeg har jo fået rigtig mange positive kommentarer om sommeren, hvor jeg kommer ind i hvidt og er mega mørk - altså når jeg bliver solbrændt så er jeg bare mega mørk, og de er bare sådan ’wauw’. Jeg joker også nogle gange med det, hvis jeg kommer ind og står over for en patient, der er meget lysere end mig”.

Drømmen om at læse medicin har løbende rumsteret i Bekhs hoved, men hun har indset, at det ville betyde, at hun skulle give afkald på mange af de ting, hun laver i sin fritid. Drømmen er derfor blevet byttet ud med de muligheder, der er inden for sygeplejerskeområdet.

Der er jo andre alternativer ved sygeplejersken. Man kan gå i så mange retninger, og det kan også være noget helt uden for hospitalet, man kan arbejde med. Og jeg har jo altid haft en drøm om at lave noget i Forsvaret - f.eks. at være sygeplejerske i Forsvaret

I sin fritid bruger Bekh rigtigt meget tid i hjemmeværnet, hvor hun har været frivillig i mange år og blandt andet er blevet udnævnt som korporal og kommando-befalingsmand, og hvor hun nu er økonomiansvarlig i kompagniet. Bekhs passion for at arbejde med mennesker afspejler sig også i hendes forståelse af succes. “For mig er succes jo bare de mindste ting - som at nå et mål, du har sat for dig selv. At glæde en familie og at gøre det mindste for andre er en succes for mig”. Derudover har det også været en stor succesoplevelse for Bekh at blive uddannet sygeplejerske og få et arbejde med det samme samt at klare sig igennem studiet, på trods af at hun mistede sin far undervejs. At hun har gennemført en uddannelse i hjemmeværnet ved siden af sit fuldtidsarbejde er endnu et mål, hun har opnået. “Jeg har også lige taget lastbilkørekort, som jeg har fået foræret af Forsvaret, og det er jo også totalt succes for mig. Det her med at sætte dig et mål for noget, du gerne vil og faktisk opnå det. Der er aldrig noget, jeg ikke har opnået, som jeg har sat mig for, og for mig er det en total succes. At kunne passe på min mor og få familielivet til at fungere er også en mega succes”.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.