Marts: Nonglak - Slagterimedarbejder hos Danish Crown

Da Nonglak kom til Danmark, var det en stor prioritet for hende at finde et arbejde. ”Jeg ville jo selvfølgelig gerne arbejde, dengang jeg kom til Danmark. Jeg havde jo små børn, og jeg havde også min mor og far, der havde brug for hjælp. Så jeg gik bare hen til Danish Crown i Sæby og sagde: ’Hej, har I noget arbejde til mig?’ Og så sagde de nej. Men så gik jeg derhen 3 gange om ugen i 2 uger og spurgte om det samme, og så fik jeg det arbejde, jeg har nu”. I dag har Nonglak arbejdet i tarmhuset i Danish Crown i Sæby i 23 år. Hun er hver dag glad for at gå på arbejde og for at tjene sine egne penge. 

Nonglak er 48 år og kommer fra Thailand. Hun kom til Danmark i 1994 og blev gift med sin mand samme år. Sammen har de to piger på 24 og 25 år. For Nonglak var det en stor omvæltning at flytte til Danmark.

At flytte til Danmark var som at gå langt ind i skoven. Langt, langt ind. Og fuglene synger, men man forstår slet ikke et ord. Sådan var det, når man kom ind til en fest, og de andre danskere snakkede sammen – jeg forstod intet af, hvad de sagde. Men så går man jo i skole, og så lærer man det lidt efter lidt

Særligt sproget var en udfordring for Nonglak, da hun flyttede til Danmark, men hendes udadvendte personlighed og hendes ønske om at socialisere på arbejdspladsen gjorde alligevel, at hun hurtigt fangede sproget, da først hun begyndte hos Danish Crown "Jeg havde gået i sprogskole i 6-7 måneder, men stoppede, da jeg startede på arbejde. Men så har jeg jo lært det på arbejdet, fordi jeg gerne vil snakke med de andre. Jeg er jo tvunget til at snakke dansk, for jeg kan ikke engelsk. Så der er bare én vej frem".  

 

I sin daglige gang på slagteriet i Sæby nyder Nonglak særligt det sociale bånd, hun har med sine kolleger.

Jeg står jo og renser tarme i tarmhuset, og det har jeg gjort i 23 år. Dét, jeg godt kan lide, er venskaberne og at snakke med de andre og at komme ud og tjene mine egne penge. Vi er ligesom en stor familie, og der er også flere andre thailændere, der arbejder her. Her arbejder folk med mange forskellige nationaliteter, og det er sjovt at snakke med dem alle sammen og lære at forstå hinanden

Siden Nonglak startede på slagteriet, er der sket mange teknologiske udviklinger, og hun har lært at betjene forskellige maskiner. “Før stod vi med det hele i hænderne, men nu betjener vi alle maskinerne. Maskinerne kom bare, og så skulle vi lære at bruge dem. Men det lærer man jo hurtigt, når det er ens arbejde”. Selvom der i dag er mange maskiner, er det stadig hårdt arbejde. Men Nonglak har været vant til fysisk hårdt arbejde, siden hun var lille. "Jeg ville gerne tage en høj uddannelse, men det kunne jeg ikke, for vi havde ikke nogen penge. Jeg gik i skole i 3 år, og så begyndte jeg at arbejde ude på landet. Jeg arbejdede i rismarkerne med håndkraft - ligesom man gjorde i Danmark for 100 år siden. Jeg startede, da jeg var 9-10 år, for jeg kom fra en fattig familie. Når der ikke var så meget arbejde på landet om sommeren, tog jeg til Bangkok, hvor jeg også havde familie, og arbejdede med at lave mad og lidt forskellige ting, så jeg kunne sende penge tilbage". 

Selvom Nonglak aldrig fik taget en uddannelse, er hun rigtig glad for det arbejde, hun har i dag, og hun glæder sig over, at hendes to piger har mulighed for at tage uddannelser. Udover at have erfaring med fysisk hårdt arbejde fra Thailand, mener Nonglak også, at hendes gode humør og positive sind er noget, hun har med sig fra sit hjemland. 

Jeg har taget det med fra Thailand, at jeg altid er smilende og glad. Sådan er os fra Thailand. Vi er altid glade. Hver dag, når man går på arbejde, er man glad og taknemmelig for livet. Så det er bare om at være positiv på arbejdet

For Nonglak har det været overvældende at skifte den fattige tilværelse i Thailand ud med et liv i Danmark, hvor hun oplever, at hun har alt, hvad hun har brug for. Her bor hun i et hyggeligt parcelhus i Sæby sammen med sin mand og deres yngste pige. Den ældste er flyttet hjemmefra for at studere. Nonglaks familie er stadig i Thailand, og selvom hun savner dem, er hun rigtig glad for den familie, hun er blevet en del af i Danmark. “Jeg er kommet ind i en rigtig god familie. Min mand, hans forældre og hans søskende er bare så søde, og de har taget imod mig med åbne arme. I Thailand har jeg stadig både brødre og forældre. Normalt besøger jeg dem, men her på det sidste har det ikke kunnet lade sig gøre pga. corona. Jeg kan ikke gøre andet end at sende penge derned, snakke i telefonen med dem og håbe, at de har det godt”.

 

I sin fritid nyder Nonglak at være ude i sin have, hvor hun dyrker mange planter og blomster. I den kolde årstid har hun dog rykket de fleste planter og blomster ind i udestuen, hvor de skaber en eksotisk, sommerlig stemning midt i vintermånederne. Blandt planterne findes både små citrontræer og chilliplanter. “Jeg dyrker det mest, fordi jeg godt kan lide det, ikke så meget for at lave mad med det. Altså jeg kan godt lave mad, men hvis jeg kan slippe for at lave mad, så gør jeg det. Heldigvis kan min datter lide at lave mad. Det er så dejligt, at hun bor herhjemme”.

I fremtiden ønsker Nonglak at blive ved med at arbejde på Danish Crown. "Jeg er glad for mit job, jeg er glad for mine kolleger, og min mester er også rigtig sød. Man får også tit lov til at lave lige det, man godt kan lide, og jeg kan bedst lide at lave noget, som mange andre ikke kan lide, så derfor får jeg det for mig selv.  Vi hjælper hinanden, og gør det så godt, vi kan. Der er meget samarbejde, og vi har gode venskaber". 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.